Бібліотечні ресурси

Робота з бібліотечними ресурсами.
Спочатку здійснила загальний пошук по темі курування у пошуковій системі Google, цікаво, що найбільш релевантними виявилися посилання на мій scoop.it 

Загалом отримала майже 48 тис. результатів, звичайно неконкретизованих, тут і сайти, і блоги за тематикою заданої теми, тому вирішила спробувати розширений пошук та порівняти результати.

Але за розширеним пошуком Google видав 178 тис. результатів, це значно більше ніж попередній результат, але тут вже переважали документальні варіанти, ресурси формату doc та pdf, презентації ppt та ін. Щодо такого кількісного результату, то мабуть потрібно скористатися більш конкретним формулюванням ключових слів. 
Вирішила спробувати цей варіант для пошуку у Google Академії.
Пошук в Google Академії теж за загальним запитом по темі дав 564 результатів. Документи з посиланням на джерело, індексом цитування, багато повнотекстових у відкритому доступі.
Google Академія загальний запит

В розширеному пошукі Google Академії, трішки змінивши ключові слова запиту, отримала більш ніж вичерпну інформацію, безліч джерел, є з чого вибрати і конкретно по темі курування. 
Google Академія розширений конкретизований запит

Але все ж мені найбільше імпонує перший варіант - загальний пошук у Google, адже більше люблю працювати із «живим» контентом, новинами та форумами, ніж з готовими  документами. Необхідну для себе інформацію цікаво шукати інтуїтивно) та й джерела іноді дуже дивують

Один акаунт. Весь світ Google!
Створила в «Своїй бібліотеці» на Google Books нову книжкову «полицю» по темі курування, відкрила її на загальний доступ, переглянути можна тут або на малюнку



Платформа ScienceDirect

 «ScienceDirect - сайт, що надає платний доступ до наукових публікацій. Запущено в березні 1997 року. Належить видавництву Elsevier. Містить 2500 наукових журналів і 26000 електронних книг» (матеріал з Вікіпедії - вільної енциклопедії).
Ресурс англомовний, але досить зрозумілий інтуїтивно та й не складний в користуванні. 
Вирішила скористатися пошуком у журналах відкритого доступу. Для цього одразу ж скористалася розширеним пошуком, ввела ключові слова на англійській мові, виставила параметр «відкритий доступ» та вибрала рубрику для пошуку та виставила період пошуку видання за останні роки – з 2012 по сьогодні.  

Отримала досить прийнятний результат


Одну із статей (Procedia - Social and Behavioral Sciences) вирішила перевірити на плагіат. Але зіткнулася з проблемою, стаття виявилася у форматі Pdf, а програма Антиплагіат не сприймає такий вид документу, тому скопіювала текс статті програму повністю і таким чином здійснила перевірку. Досить не зручно та непрактично, гадаю потрібно добавити в обробку даної програми і Pdf документи, адже вони дуже популярні у мережі. 
Отже результат перевірки:

Індекс подібності високий, але тексти виділені зеленим, адже стаття «гуляє» Інтернет мережою у вільному доступі, тому з’являється на різноманітних сайтах.
За допомогою пошуку Google знайшла профіль у Twitter бібліотеки Києво-Могилянської академії та почала читати його
Пошук профілю у Google
Профіль НаУКМА



Комментариев нет:

Отправить комментарий