Наукометрія, бібліографія

Наукометричні дослідження, 
управління бібліографією.

    Навколо цього завдання колами ходила вже пару днів, вирішила все ж з чогось почати, як кажуть "очі бояться, а руки роблять")
     Для початку закопалася у ресурси інтернет мережі шукати доступної для розуміння інформації про саму науку "наукометрію", що це за звір та з чим його їдять. 
"Перелопативши" массу сайтів вирішила відмітити для себе основне,  написавши таку заміточку для усіх користувачів свого блогу та й для себе також  вона ось тут  (доречі самоцитування ☺)


Перейду безпосередньо до ЗВІТу про роботу.
 
     Журнали по своїй темі курування вирішила шукати в Sciverse Scopus видавництва Elsevier.
  Обрала рубрики "Соціальні науки" та підрубрику "дитячий розвиток" (усе на улюбленій англійській, звичайно☺) Отримала 6 журналів у результаті, пошук вела в журналах відкритого доступу! Знайдений результат був абсолютно по темі курування, що дуже порадувало. Для дослідження наукометричних показників можна було обирати любий із журналів, я обрала два.

    Інформація у Scopus представлена для журналів дуже зручно, все можна побачити на загальній сторінці журналу, ось для журналу "Infant Behavior and Development"

Тут ми можемо бачити одразу усі показники по журналу. У даному випадку нас цікавить CJR і SNIP. Більш детально їх можна подивитись на графіках

Можемо бачити, що найбільш цитованим та престижним журнал був у 2013 році. Наразі індекс престижу пішов на спад.













Також можемо більш детально дослідити показник SNIP для цього журналу.   





    Так само продивилася показники для другого журналу
"Early Childhood Research Quarterly"

    Цікаво, наскільки актуальна інформація по наукометричним показникам, взятим безпосередньо з першоджерела, тобто бази Scopus, в порівнянні з інформацією, яка опублікована на порталі SCImago Journal & Country Rank Вирішила перевірити, знайшла журнал "Infant Behavior and Development", показники журналу можна переглянути за посиланням
Те ж саме для журналу "Early Childhood Research Quarterly"
    Як висновок можемо побачити, повне співпадання по показникам, отже інформація достовірна!
    Вцілому, дуже цікаво проводити такі дослідження, якби ще з показниками та індексами не путатися ☺, але все приходить з часом.

    Далі вирішила продовжити роботу, та попрацювати у системі Український індекс наукового цитування. Тут, щоб далеко не ходити, вирішила дослідити публікації вчених свого ВУЗу.



Дуже все ж цікаво, як публікуються наші вчені)))






Вибрала паспорт найбільш активного автора!☺
Оскільки автор публікувався у Scopus, тому має Scopus Author ID, вирішила скористатися та переглянути його статті. 









    Найбільш проблемною та розумово ресурсоємкою мені чомусь здалася робота з ресурсом ENDNOTE 
    Реєстрація в ENDNOTE.пройшла без проблем. Створила нову папку для бібліографічних посилань "Библ.список Scopus". Додала на Панель закладок кнопочку Capture Reference, для зручності використання. І тут почалося, довго "ковирялася" поки зрозуміла як робити бібліографічний список в ресурсі вручну із сторінок з переліком знайдених джерел. Хотіла все знайти готовий бібліографічний список та завантажити, але так як у вебінарі у мене не вийшло. 
    Інтерфейс Scopusі відрізняється від представленого у тьюторіалах, тому знайти тут списки журналів у форматі exelівської таблиці мені не вдалося, прийшлось пристосовуватись та формувати список вручну. 


Мій бібліографічний список у EndNote

    Потім сформувала його у форматі RTF, та відправила собі у поштову скриньку. Ось результат:



    Сам файл для перегляду можна скачати тут













Комментариев нет:

Отправить комментарий